Sinds enkele jaren geniet ik heel veel van mijn HP Z420 Workstation. Deze is uitgerust met een leuke Xeon E5-1620v2 (4×3.7ghz) en 32Gb RAM. Maar ik had altijd het gevoel dat ik niet de volledige snelheid van deze machine benutte. Ik heb de Z-Turbodrive kaarten met NVMe drives geprobeerd, maar die wilden nooit booten. Een paar dagen geleden vond ik deze geweldige tool: BDU (Bootdisk Utility). Deze tool maakt een Clover bootdisk. Nu kon mijn wens in vervulling gaan: Mijn workstation draait Windows vanaf een Samsung EVO NVMe met lees snelheid van 3000mb/sec en schrijf snelheid van 1500mb/sec. Ik kan niet wachten om de EVO Plus 500GB aan te schaffen! (3500/3300mb/sec!).
Ik wil jullie graag laten zien hoe ik dit gedaan heb.
Veel dank aan het Win-Raid Forum voor de aardige handleiding.
Doel: Om vanaf NVMe te kunnen booten, is een Clover bootdisk nodig zodat de NVMe driver geladen en gemount kan worden. Ik heb 1x normale 2.5″ SATA SSD 500gb, die prima door de bios herkend wordt. De Clover partitie (slechts 200mb) zal gemaakt worden op deze SSD. De rest, een tweede partitie, zal later gebruikt worden als opslag (D:). De Samsung EVO 970 NVMe SSD is bevestigd op een goedkope PCIe card.
Disk 1 is de nomale 2.5″ WD 500Gb SATA SSD. Deze bevat een kleine Clover partitie van 200mb. Naast die partitie staat de rest van de schijf, ongeveer 467gb die gebruikt wordt als opslag (D:). Disk 2 is de Samsung EVO 970 NVMe SSD (via de PCIe card). De eerste 3 partities zijn onderdeel van het UEFI en Windows System. De 4e is de C: Drive van 233gb.
Sluit de 1e (boot) SSD aan op een bestaande Windows computer via USB of SATA.
(SATA is vaak wat stabieler dan USB). Dit is de SSD waarop de Clover bootloader geinstalleerd wordt in UEFI mode.
Download en open BDU (Boot Disk Utility). (Mirror)
Selecteer je USB of SATA SSD schijf. (Voor interne SATA schijven de volgende functie inschakelen: Options > Configuration > Enable Fixed Disks > OK.)
Select “Format Disk” and wait a few minutes. Latest Clover will be downloaded and copied to the drive.
Wanneer BDU klaar is, controleer dan of je een 200mb partitie (Clover) ziet in je Windows Verkenner. Indien dat niet zo is, dan is BDU mislukt. Je kunt het nogmaals proberen, maar dan wel eerst de USB of SATA schijf wissen met bv. Minitool Partition Wizard.
Open nu de Clover partitie via de Verkenner:
Copieer \EFI\CLOVER\drivers\Off\NvmExpressDxe.efi naar (2x):
\EFI\CLOVER\drivers\BIOS
\EFI\CLOVER\drivers\UEFI
Plaats nu de schijven in het doel systeem en ook de Windows Installatie USB stick.
Start het doel systeem en druk op F8 (Asus), F9 (HP), ENTER (Lenovo), etc. wat nodig is om het Bios Bootmenu te starten. Wees er zeker van dat de Bios ingesteld staat op UEFI boot mode. In de Clover bootloader kun je nu de Windows Installatie starten.
In de Clover bootloader kunt u nu de Windows installatie selecteren en starten. Als deze niet goed start (zoals bij mij met Windows 1909) of niet weergegeven wordt, kun je de UEFI shell starten. In de shell zul je allereerst Map -r zien. Dat is het overzicht van aangesloten schijven. In deze lijst staat ook de USB installatie disk. Meestal zie je dat aan de grootte en de USB methode. Het kan dus fs0: of fs1: zijn. Typ vervolgens in: “fs0:”. Vervolgens kun je “CD EFI” en “CD BOOT” invoeren. Daarna run je bootx64.efi.(De installatie van Windows)
Installeer Windows zoals je gewend bent, maar er denk wel aan om de NVMe drive te selecteren! Verwijder de Windows installatie stick voor de eerste reboot. (De installatie kan gewoon verder zonder de USB stick…)
Wanneer Windows geinstalleerd is en voor het eerst reboot, zal de Clover bootloader weer starten. Daarin kun je nu (als het goed is) de eerste schijf selecteren, de nieuwe NVMe drive met Windows erp!
Niet vergeten om de fabrikants’ NVMe driver te installeren voor de beste prestaties!